rødvin der nydes

Sådan nyder du din rødvin bedst muligt

En god rødvin er en kunst i sig selv, og der findes uendelige flasker at vælge mellem, hvilket ikke ligefrem gør det lettere at finde en god flaske. En god rødvin er en ting, men den skal faktisk også opbevares og serveres under de rette forhold, hvis du vil have den bedste smagsoplevelse ud af din flaske rødvin.

Uanset om du vil nyde et glas alene, med venner eller kæresten, så er det vigtigt, at du gør det helt rigtigt. På Herretidende har vi derfor lavet en lille guide til, hvordan du får mest muligt ud af en flaske rødvin.

Opbevaring af rødvin

Det er både dyrt og svært at finde en god flaske rødvin, og derfor køber vi som regel flere ad gangen, når vi endelig støder på en vin med en behagelig smag, uden at den koster spidsen af en jetjæger. Vi kan af gode grunde i drikke dem alle på en gang, og derfor er opbevaring af vores indkøbte vine særlig vigtig for at fastholde kvaliteten. Hvis du opbevarer din rødvin eller hvidvin forkert, så kan det have fatale konsekvenser for smagen, da temperatur og lysindfald har en stor betydning.

kvinde der drikker rødvin i en vinkælder

Temperaturudsving er dårligt for enhver rødvin, eftersom det får den til at gære og giver en bitter og grim smag. Lysindfaldet er derfor betydningsfuldt, da sollys giver udsving i temperaturen, hvorfor man ofte taler om at opbevare vin i en vinkælder. I en vinkælder er der nemlig en stabil temperatur samtidig med at der er mørkt. Det er dog ikke alle, der har en kælder, eller ønsker at prioritere kælderpladsen til vin. Hvis du hverken har en kælder eller plads, så kan du med fordel købe et vinkøleskab. Et vinkøleskab er designet specielt til opbevaring af vin, og du kan derfor fastholde en stabil temperatur. Derudover kan flasken ligge på en hylde, hvilket betyder at vinen altid vil være i kontakt med korkproppen. Det er faktisk ikke ligegyldigt om flasken er oprejst eller ligger, da kontakten med korkproppen vil forlænge holdbarheden.

Servering af rødvin

Ligesom en sodavand eller øl bør nydes afkølet, så har temperaturen også en altafgørende betydning for vin. Den forkerte temperatur kan hurtigt forvandle en god vin til en dårlig vin, da det påvirker smagsnuancerne. Normalvis siger man, at en god flaske rødvin skal serveres ved stuetemperatur, men det passer ikke helt, eftersom de fleste danske stuer har en temperatur på 20+ grader. De fleste rødvin bør serveres på mellem 16-18 grader, der findes dog intet facit, da det afhænger af vinen. I nogle tilfælde vil du kunne læse serveringsforslag på flasken, men ellers kan du prøve at Google dig frem.

Desuden er det vigtigt at lade vinen ilte en smule før servering, da den har godt af at trække lidt.  Skal du have den ideelle smagsoplevelse bør du faktisk åbne vinen en til to timer før, at den skal indtages. Har du åbnet flasken spontant, kan du med fordel hælde den over i en karaffel eller på glas, da det fremskynder processen.

Sidst men ikke mindst har det rette vinglas også en stor betydning, selvom det ved første tanke kan virke ligegyldigt. Det er vigtigt, at der er en stilk, eftersom dine hænder kan afgive varme, som påvirker temperaturen.