bumser på ryggen

Døjer du med bumser på ryggen?

Uanset, om du har bumser på ryggen, i ansigtet eller et helt tredje sted, er det ofte rigtigt frustrerende. Derfor kan du i denne artikel læse mere om, hvorfor du får bumserne. På den måde kan du måske gøre noget anderledes, så du ikke skal døje med bumser fremadrettet. I hvert fald ikke i samme omfang.

Derfor får du bumser på ryggen

Når du får bumser, skyldes det, at overskydende talg og døde hudceller bliver fanget i hudens porer. Når det sker, bliver talgen forhindret i at nå til hudens overflade. Derfor bliver den inficeret, og der opstår så senere en decideret betændelsestilstand i huden. Betændelsestilstanden viser sig i form af de bumser, som du oplever. 

Læs mere om, hvad du kan gøre ved bumser på ryggen.

Hvorfor er det lige på ryggen, at jeg får bumser?

Nogle tror fejlagtigt, at placeringen af deres bumser kan fortælle dem noget om, hvorfor de har fået bumserne. Eksempelvis, at du får bumser på ryggen af at drikke mælk. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Du får bumser, fordi dine hormoner er i ubalance. En lang række ting kan bringe dine hormoner i ubalance.

Sådan påvirker dit hormonniveau dine bumser

Når dit hormonniveau stiger, vil din produktion af talg også stige. Talg er en slags væske, der sørger for at smøre både din hud og dit hår. Derfor er det også nødvendigt, at du producerer talg. Ellers ville både din hud og dit hår blive helt udtørret og irriteret. Talg er altså på ingen måde et problem i sig selv. Det er overproduktionen af talg, der er et problem.

Når talg bliver overproduceret, vil der nemlig komme et overskud af det. Det betyder også, at åbningen på talgkirtlen vil blive indsnævret. Tilsammen giver det en tilstoppet talgkirtel, der let kan blive inficeret. Når talgkirtlen bliver inficeret, opstår der altså en betændelsestilstand i selve kirtlen. Du vil derfor opleve, at din hud omkring kirtlen bliver rød og øm. Ligesådan vil der også blive dannet pus under huden. På den måde får du en bums.

Derfor bliver dine hormoner forstyrret

Der kan være rigtig mange grunde til, at dit hormonniveau bliver forstyrret, og derfor giver dig bumser på ryggen. Rigtig mange oplever problemer med deres hud, når de går ind i puberteten. Her stiger deres hormonproduktion pludseligt rigtigt meget, hvilket ofte medfører, at de får bumser. Men voksne kan også sagtens havne i en hormonel balance. Eksempelvis under graviditet, eller hvis de indtager nogle specifikke fødevarer.

bumser på ryggen

Giver træning mig bumser?

Det er sundt at træne, og du bør bestemt ikke stoppe med det. Men når du befinder dig i et træningscenter, er du ganske enkelt mere eksponeret for bumser. Hvis du styrketræner, vil din hormonproduktion typisk blive boostet. Det kan skabe en ubalance i dine hormoner, hvilket så kan give dig bumser på ryggen.

Derfor er det vigtigt, at du går i bad lige efter træningen, så du kan vaske sveden ordentligt af. Hvis ikke du gør det, kan både sved og bakterier sætte sig fast i huden. Når det sker, vil dine porer blive lukket til. Når det sker, er du ligeså stille i gang med at udvikle bumser. Derfor skal du altid huske badet efter træning.