menneskets bedste ven

Derfor er hunden menneskets bedste ven

I det danske ordsprog har vi igennem årtier ladet os fortælle at hunden er menneskets bedste ven, og det kan der faktisk være en god forklaring på. Noget tyder på, at hunde har et specielt gen, der giver dem løst til at søge social kontakt – det er et gen, som ligeledes kan findes blandt enkelte mennesker med særlige lidelser.

Der kan derfor være en god genetisk forklaring på, hvorfor hunden er menneskets bedste ven.
I flere århundrede har menneskets opfattelse været, at hunde er særligt velegnet som kæledyr, fordi de gennem evolution er blevet påvirket af mennesker over mange generationer. Teorien bygger sig derfor på at hunde har vænnet sig til at omgås netop mennesker, og den vej igennem har udviklet sig.

Et studie udgivet tilbage i juli 2017 i tidsskriftet Science Advances belyser dog at hunde skulle have et bestemt gen, der giver dem egenskaben til at være mere sociale og omgængelige end andre dyrearter, og ikke mindst deres nært beslægtede ulveven, som mangler netop dette gen.

Hidtil har vi antaget, at hunde igennem evolutionen har udviklet avancerede sociale evner, som ulven manglede. Men den nye forskning tegner sig til, at hunde måske blot er bedre genetiks disponeret til at søge social kontakt med mennesker og andre dyrearter.

Hunde kan give dig øget livsglæde

Ovenstående er blot en biologiske forklaring på, hvorfor hunden muligvis er menneskets bedste ven, men for os mennesker er hunde mere end blot ét fælles genetisk træk.

Vores behov for socialt samvær giver os en træng til selskab, uanset om det er fra dyr eller andre mennesker. Vi lever dog i en verden, hvor det kan være rigtig svært at opsøge kontakt blandt andre mennesker, hvorfor depression og ensomhed er hverdagskost blandt mange.

Det er her en glad, sød, kærlig og logrende hund kommer ind i billedet. En hund kan nemlig være din nære ven, og ikke mindst give dig ubetinget kærlighed. Uanset hvilket humør du befinder dig i, vil du have en trofast og opmuntrende hund, som blot vil være i dit selskab.

Det er typisk socialt udsatte eller ændre mennesker, som vil nyde godt af en hund – og fællesnævneren for dem er ensomhed. Derfor kan en hund være en lige så god investering for dig, som måske lider af sorg eller manglende nærvær i din hverdag. En hund kan også være et godt bindeled for en travl familie, og samtidig lære børn at tage ansvar i en meget tidlig alder.

Nogle vil måske se det som en ulempe at skulle gå tur hverdag både morgen, middag og aften, men faktisk er det en af de største fordele som hundeejer. Det er let at blive indendørs en hel dag, hvis du ikke har noget at tage dig til, men når du har en hund SKAL du udenfor. Der er mange undersøgelser, der viser at frisk luft og motion giver øget livsglæde, eftersom det kan være med til at aktivere glædesstoffer i vores hjerne.