stress1

Flere og flere danskere får stress – hvad med dig?


Flere og flere danskere rammes af stress. Undersøgelser har vist, at omkring 15 procent af de danskere arbejdstagere føler sig stressede hele tiden eller ofte. Mange rammes også hårdere end stress, end hvad tilfældet var før i tiden. Men mange er faktisk ikke engang klar over, at de er stressede og afskriver stressen som almindelig travlhed og bider ikke nok mærke i, at symptomer som tilbagevendende eller konstant hovedpine, søvnmangel, hukommelsessvigt og irritabilitet alle kan skyldes, at man er stresset.

Læs mere om stress her og test, om du selv er stresset.

Hvorfor bliver vi stressede?

Statistikkerne over stressramte danskere taler sit tydelige sprog; flere og flere danskere rammes af stress. Men hvad er årsagen til denne udvikling egentlig? Svarene på dette spørgsmål er mange. Nogle eksperter mener, at den stigende tendens til stress skyldes, at danskerne generelt set skal nå mere på jobbet end tidligere.

Der stilles højere krav til, hvor meget man skal kunne nå på den samme tid, hvilket giver anledning til en følelse af, at der ikke er nok timer i døgnet til at nå alt det, man skal nå. Står dette til over en længere periode, kan det forårsage stress.

Det menes også, at det faktum, at flere danskere end tidligere arbejder med viden frem for praktisk arbejde kan være medvirkende.

Med denne type arbejde, er arbejdet nemlig tilgængeligt hele døgnet – også når man er hjemme, hvilket gør, at mange ikke får holdt fri i tilstrækkelig grad. Andre eksperter mener, at udviklingen dels skyldes vores stigende tilstedeværelse på sociale medier.

stresset kvinde

Test dig selv

Som nævnt hænder det, at folk har stress, uden selv at være klar over det. I dag er det helt almindeligt at have travlt, og skal man balancere et fuldtidsjob, en tilstedeværelse på sociale medier, fritidsinteresser og tid til familie og venner på en og samme tid, som tilfældet for de fleste, er der ikke noget at sige til, hvis man fra tid til anden føler sig presset. Derfor har nogle også en tendens til at afskrive følelsen af at være stresset som følelsen af bare at have meget travlt.

Men det kan være farligt ikke at lytte til faresignalerne. Går man og er stresset længe, uden der bliver taget hånd om det på den ene eller den anden måde, kan symptomerne udvikle sig til at blive mere alvorlige, og stressen kan blive sværere at komme af med igen. Derfor er det vigtigt at lytte til sig selv, sin krop og sin mentale tilstand. Symptomerne på stress kan nemlig være mange, og hvilke af dem, der er udtalte kan variere meget fra person til person.

Typiske symptomer på stress kan være:

  • En følelse af indre uro
  • Hovedpine
  • Hjertebanken
  • Søvnproblemer
  • Muskelspændinger
  • Vredesudfald
  • Isolation
  • Koncentrationsproblemer
  • Hukommelsessvigt
  • Irritabilitet
  • Depression
  • Gråd

Dette er blot et udsnit af de måder, hvorpå stress kan komme til udtryk. Kan du genkende nogle af symptomerne, kan du tage en stress test, der kan hjælpe din med at klarlægge, om du også kan være stresset.